Daugybė įdomių detalių apie nepakartojamo grožio brangakmenius

Įrašas patalpintas:

Kategorijos: Sužadėtuvės

Daugybė įdomių detalių apie nepakartojamo grožio brangakmenius

Jau rašėme apie ametistą, akvamariną, citriną, topazą, rubiną, smaragdą ir kai kuriuos kitus brangakmenius. Tačiau iš tikrųjų brangiųjų akmenų Žemėje juk yra gerokai daugiau tad kodėl ir apie juos nesužinojus daugiau ir nesusipažinus su jais iš arčiau. Manydami, kad jums bus įdomu susipažinti ir su kitais brangiaisiais ir pusbrangiais akmenimis, siūlome jums keletą įdomių faktų apie tai, kas taip žavi ir traukia žmones ir skatina puoštis visais laikais.

Brangakmeniai

Granatas

Nors tradiciškai dauguma žmonių granatą įsivaizduoja kaip violetiniai raudoną akmenį, tačiau iš tikrųjų granatas gali būti pačių įvairiausių spalvų, tarp kurių ir yra raudona, rudai raudona, rausva, žalia, geltonai žalia, juodai ruda, granatai gali būti ir juodi arba bespalviai. Nors granato kietumas pagal Moso skalę yra 6,5–7,5, jis labai plačiai naudojamas įvairių rūšių juvelyrinių dirbinių gamyboje. Lyginant su kitais brangakmeniais, granatas pasižymi prieinama kaina, todėl yra pakankamai populiarus.

Safyras

Safyras yra korundo atmaina. Jis sudarytas iš tų pačių medžiagų kaip rubinas. Dažniausiai šis brangakmenis būna mėlynos spalvos, tačiau, kaip ir nemaža dalis kitų brangakmenių, jis gali būti įvairių spalvų – geltonos, rožinės, žalios, rudos ar net kelių spalvų. Be to, būna ir baltų safyrų, kurie gali tapti lengviau prieinama alternatyva deimantams.

Safyrai yra tokie pat patvarūs kaip rubinai, todėl puikiai tinka kasdieniam dėvėjimui skirtiems papuošalams, pvz., žiedams inkrustuoti. Pačiais vertingiausiais laikomi safyrai, kurie yra intensyvios ir ryškios spalvos, turi labai mažai inkliuzų ir kitų trūkumų, bei apvalios formos, kuri yra populiariausiai juvelyrinių dirbinių gamyboje. Aukščiausios kokybės safyrai yra labai reti ir išsiskiria aukšta kaina.

Juvelyrika

Turkis

Turkis priskiriamas pusbrangiems akmenims. Jam būdinga minkšta tekstūra ir labai graži žalia arba mėlynai žalia spalva. Dėl savo ypatingos spalvos jis taip pat labai mėgstamas ir populiarus juvelyrikoje.

Šis pusbrangis akmuo yra labai minkštas. Jo kietumas pagal Moso skalę vertinamas tik 5,0–6,0. Turkiui būdingas cheminės struktūros nestabilumas, kuriam sumažinti naudojami stabilizuojantys junginiai. Kadangi turkis yra labai trapus, juvelyriniai dirbiniai su turkiu nėra labai praktiškas pasirinkimas kasdieniam dėvėjimui. Tačiau ši problema išsprendžiama jei turkis juvelyriniame dirbinyje yra tinkamai apsaugotas. Turkio kaina yra žemesnė nei daugelio brangakmenių, tačiau labai aukštos kokybės turkis vis tiek gali būti pakankamai brangus.

Opalas

Opalas yra itin įspūdingo ir subtilaus grožio pusbrangis akmuo, kuriam būdingas specifinis optinis efektas (opalescencija). Opalai gali būti labai įvairių spalvų, pvz., baltos, gelsvos, pilkos, melsvos, rudos spalvos. Daugelio opalų kietumas pagal Moso skalę yra 4,5–6,5. Tai reiškia, kad opalas yra labai minkštas mineralas. Opaluose taip pat būna įtrūkimų ir ertmių, dėl kurių padidėja šio akmens nestabilumas ir trapumas. Ir nors galima juvelyrinį dirbinį su opalu įsigyti kasdieniam dėvėjimui, pvz., sužadėtuvių žiedą su jame inkrustuotu opalu, labai svarbu, kad tokiu atveju opalas būtų tinkamai apsaugotas. Brangiausiu opalu laikomas juodasis opalas, kuris randamas rečiausiai ir pasižymi unikalaus grožio spindesiu.

Oniksas

Oniksas yra baltos arba juodos spalvos pusbrangis akmuo, kuris dažnai naudojamas juvelyrinių dirbinių gamyboje. Tačiau taip pat gali pasitaikyti ir oniksų, kurie yra dryžuoti – turi juodos, baltos ir rudos spalvų sluoksnius. Onikso kaina yra lengvai prieinama, o jo tvirtumas Moso skalėje yra vertinamas 6,5–7,0, todėl tai yra pakankamai neblogas pasirinkimas juvelyriniams dirbiniams – jei pastarieji yra tinkamai saugomi. Dėl juodos spalvos oniksas neretai yra naudojamas vyrams skirtuose juvelyriniuose dirbiniuose.