Keli įdomūs faktai apie brangakmenius ir pusbrangius akmenis

Įrašas patalpintas:

Kategorijos: Sužadėtuvės

Keli įdomūs faktai apie brangakmenius ir pusbrangius akmenis

Juvelyrinių dirbinių rinkoje naudojama labai daug įvairių nuostabaus grožio brangakmenių, iš kurių populiariausi yra deimantai. Apie visų dievinamus deimantus turbūt daugelis žino ne vieną įdomų faktą, todėl norime papasakoti ir apie kitus brangakmenius ir pusbrangius akmenis, kuriuos taip pat dažnai matome įvairiuose juvelyriniuose dirbiniuose ir papuošaluose.

Ametistas

Ametistas yra puikiai žinodamas dėl savo nuostabios violetinės spalvos. Jis yra labai universalus pusbrangis akmuo, kuris taip pat yra ir pakankamai patvarus. Ametistas iš tikrųjų yra kvarco atmaina. Ametisto spalva gali varijuoti nuo šviesiai alyvinės iki labai ryškios violetinės spalvos. Ametistas gali būti tiek šviesios, tiek tamsios spalvos – tai priklauso nuo jame esančios geležies kiekio. Pagal Moso skalę šio pusbrangio akmens kietumas yra vertinamas 7, o tai reiškia, kad ametistas yra pakankamai patvarus akmuo, kad iš jo pagamintais papuošalais būtų galima puoštis kiekvieną dieną. Ametisto kaina priklauso nuo jo kokybės, tačiau paprastai šis akmuo yra lengviau įperkamas nei daugelis kitų.

Ametistas

Akvamarinas

Akvamarians – tai labai gražios žydros, mėlynos arba žaliai mėlynos spalvos pusbrangis akmuo, kuris labai tinka sužadėtuvių žiedų ir kitų juvelyrinių dirbinių gamybai. Akvamarinas yra melsva arba žalsva berilo atmaina. Kadangi akvamarino kietumas pagal Moso skalę yra 7,5–8,0, šis akmuo puikiai tinka juvelyriniams dirbiniams gaminti. Ypatingai skaidrus ir šviesus akvamarinas gali būti pakankamai brangus, tačiau blyškesnio akvamarino kaina paprastai būna prieinama.

Citrinas

Citrinas yra pusbrangis akmuo – ametisto „pusbrolis“. Šis mineralas geltoną spalvą įgauna dėl jame esančių geležies priemaišų. Jo spalva gali kisti dėl ultravioletinių saulės spindulių ir šilumos poveikio. Citrinas yra geltonos arba gelsvos spalvos kvarco atmaina. Nors šilumos veikiamo citrino spalva susiformuoja ir gamtoje, šiandien citrinas dažnai gaunamas ir dirbtiniu būdu kaitinant ametistą arba dūminį kvarcą. Šio pusbrangio akmens spalva gali būti tiek geltona, tiek ir geltonai ruda arba geltonai oranžinė. Pagal Moso skalę citrino kietumas yra vertinamas 7, todėl šis akmuo taip pat tinka naudoti juvelyrikoje. Citrinas nėra brangus, tačiau ypač skaidrus akmuo gali kainuoti brangiau.

Topazas

Dar vienas pusbrangis akmuo, kuris taip pat pasižymi dideliu patvarumu ir prieinama kaina, yra topazas. Šis akmuo labai plačiai naudojamas juvelyrinių dirbinių rinkoje. Natūralių topazo spalvų paletė yra labai plati: nuo mėlynos, rudos ir oranžinės iki rožinės, žalios ir geltonos. Nors melsvas topazas yra labai retas, tokią spalvą galima išgauti pakaitinus bespalvį mineralą, o rožinis topazas sutinkamas dar rečiau. Jei topazas ilgą laiką būna šviesoje, jo spalva blunka. Pagal Moso skalę topazas vertinamas 8,0 – tai rodo, kad jis yra pakankamai tvirtas ir gali būti naudojamas kasdien dėvimiems papuošalams gaminti. Topazo kaina labai priklauso nuo jo spalvos.

Rubinas

Rubinas pasižymi intensyvia raudona ir tiesiog užburiančia spalva. Jis yra labai patvarus ir dažnai pasirenkamas juvelyrinių dirbinių gamyboje. Rubiną sudaro tas pats mineralas kaip safyrą, t.y. rubinas yra raudona korundo mineralo atmaina. Pagal Moso skalę rubino kietumas yra 9,0, todėl jis vienas iš pačių tvirčiausių brangakmenių ir labai puikus pasirinkimas gaminti kasdien dėvimiems juvelyriniams dirbiniams, pvz., sužadėtuvių žiedams. Aukštos kokybės rubinai yra vieni iš brangiausių brangakmenių.

Smaragdas

Smaragdas yra berilo atmaina ir akvamarino „pusbrolis“. Šis brangakmenis yra labai gerai žinomas dėl savo įspūdingos ir nepakartojamos žalios spalvos. Jis gali būti nuo melsvai žalios iki geltonai žalios spalvos. Jo kietumas pagal Moso skalę yra 7,5–8,0. Šis brangakmenis yra kietesnis už daugelį kitų. Tačiau smaragduose būna daug vidinių įskilimų, dėl kurių smaragdai būna lengviau pažeidžiami. Todėl renkantis juvelyrinį dirbinį su smaragdu vertėtų atkreipti dėmesį į šį svarbų faktą, nes smaragdas nėra geriausias pasirinkimas kasdieniam dėvėjimui. Smaragdai yra brangesni už rubinus ir safyrus, tačiau pigesni už deimantus.

Brangakmeniai

Sužinojote naudingos ir naujos informacijos? Sekite mūsų naujienas ir sužinokite dar daugiau!