Daugeliui negirdėti faktai iš juvelyrikos pasaulio

Įrašas patalpintas:

Kategorijos: Sužadėtuvės

Daugeliui negirdėti faktai iš juvelyrikos pasaulio

Žmonijos istorija yra neįsivaizduojama be juvelyrinių dirbinių. Juvelyrika turi labai didelę įtaką mūsų įvaizdžiui ir kartu simbolizuoja prabangą bei turtus. Ir nors suprantama, kad bėgant metams keitėsi juvelyrinių dirbinių rinkoje vyravusios mados, juvelyrika visuomet išliko branginama ir vertinama kiekvieno žmogaus – nepaisant to, apie kokią pasaulio šalį bekalbėtume. Todėl jei jūs taip pat žavitės juvelyrika ir mėgstate puoštis, siūlome nepraleisti progos susipažinti su keliais įdomiais faktais.

Auksą galėjo įpirkti tik turtingieji

Istorija rodo, kad buvo laikai, kai auksą galėjo įpirkti tik ypatingai turtinga visuomenės dalis. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje iki pat 1854 m. auksas buvo pripažįstamas tik kaip turtingiesiems prieinama prabangos detalė. Tai simbolizavo didelius turtus, todėl vartotojai galėjo įsigyti tik 18 arba 22 karatų auksą. Tačiau dėl šios priežasties vidurinei klasei priklausantys žmonės neturėjo galimybės įpirkti tokio brangaus aukso, todėl juvelyrinių dirbinių kompanijos, norėdamos labiau plėstis, nusprendė pradėti gaminti ir 9, 12 bei 15 karatų auksą. Galiausiai valdžia nusprendė, kad netikslinga siūlyti tiek daug skirtingo grynumo aukso, todėl pasiliko ties 9 karatų auksu, kadangi jis buvo populiariausias.

Papuošalai buvo dėvimi net akmens amžiuje

Nušlifuoti erelių nagai su juose padarytomis skylutėmis, per kurias buvo pervertos sausgyslės, buvo rastos Neandertaliečių kasinėjimo vietose Kroatijoje. Aštuoni nagai greičiausiai buvo dėvimi simboliniais ar religiniais tikslais, o jų amžius yra apytiksliai 130 000 metų. Modernieji žmonės į Europą atkeliavo 80 000 metų vėliau ir jie taip pat dėvėjo papuošalus, pagamintus iš kaulų, dantų ir kriauklių bei sukabintus ant sausgyslių.

Indas, kuris pagamintas iš vieno didelio smaragdo

Vienoje (Austrija) yra eksponuojamas didžiulis indas, kuris yra pagamintas iš vieno didelio smaragdo. Ir taip, jūs supratote visiškai teisingai – smaragdai gali būti labai dideli! Šis meno kūrinys yra pavadintas „Emerald Unguentarium“. Jis yra net 2,860 karatų, o tai yra 572 g! Šis indas buvo pagamintas dar 1641 m. imperatoriui Ferdinandui III vos iš vieno Kolumbijoje rasto smaragdo, kuris, kaip manoma, iš tikrųjų galėjo sverti daugiau nei 3000 karatų (600 g). Indo forma yra netaisyklinga, tokiu būdu siekiant išsaugoti kaip įmanoma daugiau šio labai vertinamo ir brangaus brangakmenio, tačiau ant jo paviršiaus taip pat yra išpjaustyti ir keturi lapeliai bei viršuje panaudota auksinė dekoracija.

Nikolės Kidman vėrinys filme „Mulen Ružas“

„Satine“ vėrinys, kurį 2001 m. filme „Mulen Ružas“ turėjo dėvėti aktorė Nikolė Kidman (Nicole Kidman), buvo sukurtas Sidnėjaus juvelyro Stefano Canturi. Šis nepakartojamo grožio ir kvapą gniaužiantis vėrinys buvo pagamintas iš 1308 aukščiausios rūšies deimantų ir svėrė apytiksliai 134 karatus (27 g). Pastarieji buvo inkrustuoti į gryną platiną, o vėrinio susegimas pagamintas iš 2,5 karatų safyro. 2001 m. šis vėrinys buvo parduodamas aukcione ir už jį buvo tikimasi gauti daugiau nei 1 mln. USD, tačiau paskutinę akimirką iš aukciono jis buvo pašalintas. Šiandien skaičiuojama, kad jis gali būti vertas apytiksliai 3 mln. USD.

Taigi, jei jūs matėte šį jau klasika spėjusį tapti kino filmą ir prisimenate sceną, kurioje šis neįkainojamas juvelyrinis dirbinys buvo nuplėštas nuo pagrindinės filmo herojės Satine kaklo, neturėtumėte išsigąsti – šioje scenoje buvo pasitelktas pigus dublikatas.

Jei jums patiko šie įdomūs faktai apie juvelyrinius dirbinius, siūlome nieko nelaukus užmesti akį ir į kitus mūsų tinklaraštyje esančius straipsnius, kurie turėtų suteikti jums dar daugiau naudingos informacijos tiesiai iš juvelyrinių dirbinių pasaulio.