Gintaras – milijonus metų skaičiuojanti Baltijos brangenybė

Įrašas patalpintas:

Kategorijos: Sužadėtuvės

Gintaras – milijonus metų skaičiuojanti Baltijos brangenybė

Gintaro amžius skaičiuojamas milijonais metų, per kuriuos šie fosiliniai sakai sugebėjo išsaugoti daugybės seniai išnykusių gyvūnų liekanų. Mūsų dienomis daugybė žmonių mėgsta gintarą ir noriai puošiasi iš gintaro pagamintais kaklo papuošalais, apyrankėmis, žiedais ar auskarais, todėl įdomu ir naudinga daugiau sužinoti apie šią nuostabią gamtos dovaną.

Gintaras

Gintaras nėra brangakmenis

Gintaras yra fosiliniai sakai. Jis susiformavo sustingus spygliuočių augalų sakams. Gintaras gali būti įvairių spalvų – baltas, šviesiai ar tamsiai rudas, raudonas, geltonas, oranžinis ir kt. Gintaras gali būti skaidrus arba matinis. Nupoliruotas gintaras gali pasidaryti skaidrus ir įgauti įstabią geltoną spalvą, todėl jau nuo senų senovės jis buvo plačiai naudojamas juvelyrinių dirbinių gamyboje. Gintaras yra organinės kilmės mineralas, bet jis nelaikomas brangakmeniu, kaip ir koralas ar perlas.

Daugiausiai gintaro yra Baltijos jūros regione

Skaičiuojama, kad daugiau nei 105 tonos Baltijos gintaro susiformavo Paleogeno periode šiaurės Europos miškuose. Baltijos jūros regionas yra laikomas pačiu didžiausiu gintaro šaltiniu. Šiame regione randama daugiau nei 80 % viso pasaulyje randamo gintaro. Baltijos gintaras yra laikomas pačios aukščiausios kokybės gintaru. Be to, jame geriausiai išsilaikiusios įvairiausių vabzdžių anatominių dalių fosilijos.

Kadaise gintaras buvo medžių imuninės sistemos dalis

Kai medis praduriamas, subraižomas ar kitaip pažeidžiamas, jis išskiria lipnią medžiagą, kuri vadinamą sakais, tokiu būdu stengdamasis užsandarinti pažeistą vietą. Ilgainiui chemiškai stabilios sakų dalys sukietėjo ir iš jų susiformavo visiems puikiai pažįstamas mineralas – gintaras. Taigi, gintaras yra sukietėję ir stabilūs senovinių medžių sakai.

Žodis „elektra“ kilo iš graikiško žodžio, kuris reiškia gintarą

Prieš 2500 metų graikų filosofas Talis Miletietis suprato, kad gintarą trinant į audinį, kildavo kibirkštys ir buvo pritraukiamos plunksnos, lukštai ir smulkios medienos atplaišėlės. Ši jėga buvo pavadinta „elektra“ pagal graikišką žodį „elektron“, kuris reiškia „gintaras“.

Nustatyta daugybė išnykusių vabzdžių rūšių

Dėl gintaro gebėjimo savyje išsaugoti vabzdžius ir kitus gyvūnus, paleontologams buvo gerokai lengviau atkurti gyvenimo sąlygas ankstyvaisiais laikotarpiais. Tyrinėjant gintarą, mokslininkams pavyko atrasti daugiau nei 1000 įvairių išnykusių vabzdžių rūšių.

Baltijos gintaro rasta ir egiptiečių kapavietėse

Senovės egiptiečiai labai mėgo gintarą. Egiptiečių kapavietėse rastas gintaras siekia net 3200 m. pr. Kr. Kai kurie mokslininkai mano, kad sakai buvo laikomi dievo Ra ašaromis. Taip pat įdomu tai, kad dalis rasto gintaro, kaip manoma, yra būtent Baltijos gintaras, o tai reiškia, kad jam teko nukakti daugiau nei 2400 km.

Lengva apsigauti

Sukūrus bakelitu vadinamą plastiką, atsirado galimybė kurti dirbtinį gintarą. Norint nustatyti ar gintaras yra tikras, galima pabandyti jį įbrėžti peiliu. Netikras gintaras turėtų luptis sluoksniais, o tikras gintaras – pavirsta milteliais. Be to, tikras gintaras plūduriuoja druskingame vandenyje ir greitai sušyla laikomas rankose.

Gintaro juvelyrika

Žmonės gintarą juvelyrikai naudojo dar prieš tūkstančius metų

Gintaras, kuris buvo poliruojamas ir išraižomas gaminant juvelyrinius dirbinius arba dekoracijas, mena 11 000 m. pr. Kr. Jis buvo rastas archeologinių kasinėjimų vietose Anglijoje. Maždaug nuo 250 m. pr. Kr. gintaras imtas naudoti ir lako gamybai, o gintaro milteliai – smilkalams.

Gintaras gali būti daugiau nei 300 skirtingų spalvų

Dažniausiai gintarą mes įsivaizduojame geltonos arba oranžinės spalvos, tačiau iš tikrųjų jis gali būti daugiau nei 300 skirtingų spalvų. Dėl įvairių į sakus patekusių priemaišų jis gali būti ir žalios, juodos ir mėlynos spalvos.